TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUSHOZ KAPCSOLÓDÓ FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN

 

A koronavírus okozta fertőzésveszély elhárítása, és az egyetemi közösség egészségének megóvása érdekében a következő intézkedésekről, javaslatokról adunk tájékoztatást.

Elöljáróban fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon ezidáig nem jelentettek fertőzéses esetet. A vírusfertőzés szempontjából a dél-kelet ázsiai térségből érkezők kockázata a legnagyobb. A WHO adatai szerint fertőzött eseteket Kínában, Dél-Koreában, Thaiföldön, Japánban, Szingapúrban detektáltak.

Elsősorban tehát azok veszélyeztetettek, akik az elmúlt hetekben ezekben a térségekben – kiemelten a kínai Wuhanban – jártak, vagy közös háztartásban élnek érintett személlyel.

SOE azon hallgatói körében, akik a dél-kelet ázsiai térségből származnak, a szükséges felméréseket elvégeztük, figyelemmel kísérjük az egészségi állapotukat, egészségügyi kockázat esetükben nem merült fel.

A koronavírus fertőzések megelőzése érdekében az Egyetemen az alábbi intézkedéseket foganatosítjuk:

 

-          figyelemfelhívó és tájékoztató táblákat helyezünk ki az Egyetem mosdóiban,

-          a folyékony szappan adagolók feltöltéséről és ellenőrzéséről gondoskodunk, ezekbe fertőtlenítő hatású szappant töltünk,

-          kézszárító berendezések mellé, a papír kéztörlők kihelyezéséről gondoskodunk,

-          az Egyetem egyes pontjain kézfertőtlenítő oldatot helyezünk ki;

-          az esetlegesen szükséges további intézkedések összehangolása érdekében folyamatosan kapcsolatot tartunk az illetékes intézményekkel, szakemberekkel.

 

A megbetegedések megelőzése közös érdek, ezért kérünk mindenkit, hogy saját és környezete védelme érdekében figyeljen az alábbiakra:


- amennyiben tüneteket észlel magán (pl. láz, száraz köhögés) forduljon azonnal a háziorvosához, vagy az egészségbiztosítása alapján elérhető szolgáltatókhoz;
- az év ezen időszakában szezonális influenzajárvány van, ezért aki tünetek észlel az nagy valószínűséggel influenzás, természetesen ekkor is fontos a szakszerű orvosi ellátás és a közösség védelme;

- a megelőzés leghatékonyabb módja továbbra is a gyakori és alapos kézmosás, valamint a higiénés rendszabályok betartása

 

Naprakész aktuális ÁNTSZ információk az alábbi linken érhetők el: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/uj_koronavirus

 

Bízunk benne, hogy a fenti intézkedésekkel és az Egyetem polgárainak együttműködésével a zavartalan tanulás és munkavégzés feltételei a továbbiakban is biztosíthatók.

A témában kérdés, bejelentés esetén a SOE Műszaki és Beszerzési Igazgatóság mi@uni-sopron.hu munkatársai állnak rendelkezésre.