Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedőben vesz részt a Soproni Egyetem


Kreatív történelmi vetélkedőt hirdetett a Soproni Tankerületi Központ, melynek fókuszában az 1921-es soproni népszavazás és az azt megelőző történelmi események, illetve az azt közvetlenül követő történések állnak.

 

Az 1918-as őszirózsás forradalomtól az 1922. január elsejéig tartó időszakot öleli fel a vetélkedő. Ezen belül természetesen kiemelt figyelmet fordítunk a soproni népszavazásra is – mondta el Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója a Hűség 100-nak, hozzátéve, hogy az idei vetélkedőt kimondottan a századik évforduló hívja életre.

A megmérettetésre a 9-11. évfolyamokon tanuló magyarországi középiskolás diákok jelentkezését várják a szervezők. A verseny négy fordulójából kettőt a mostani, kettőt pedig a következő tanévben szerveznek meg.

A verseny első és második fordulójának lebonyolítása online történik. Az első megmérettetésen egy 60 perces online kvíz kitöltése lesz a diákok feladata. A kvíz kérdései között szerepelnek kifejezetten a soproni főiskolások történelmi szerepére vonatkozó feladatok. A kérdések összeállításában a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltárának munkatársai, dr. Sági Éva levéltár vezető, dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, és Nagy Roland levéltáros vettek részt. A továbbjutók a második fordulóban csapatonként egy-egy esszé elkészítésével fogalmazhatják meg gondolataikat a történelmi korszakot érintő megadott témák és szempontrendszer alapján. Amennyiben a járványügyi rendelkezések lehetővé teszik, a legjobb eredményt elérő tíz csapatot vendégül látjuk szeptemberben Sopronban egy négynapos rendezvényen. 

 A nagyszabású programsorozatot a Soproni Egyetem szervezi az 1921-es történelmi eseményeket a selmeci hagyományokhoz hű egyetemisták szemszögéből bemutatva, mintegy további ihletet adva a történelmi vetélkedőn résztvevő diákoknak. 

A Soproni Tankerületi Központ segédanyagokat is biztosít a felkészüléshez: a vetélkedő weboldalán (www.cftv.hu) található források segítségével a pedagógusok felkészíthetik csapataikat a megmérettetésre.

A cikk és fotó forrása: https://www.husegnapja.hu/hu/hirek/ha-2021-akkor-civitas-fidelissima-tortenelmi-vetelkedo